Welke programmeertalen kan men gebruiken om iPhone-, iPod Touch- en iPad (iOS)-applicaties te ontwikkelen?

Welke programmeertalen kun je gebruiken om iPhone-, iPod Touch- en iPad (iOS)-applicaties te ontwikkelen?

Zijn er ook plannen om in de toekomst het aantal programmeertalen dat iOS ondersteunt uit te breiden?


Antwoord 1, autoriteit 100%

Apple heeft de beperkingen voor niet-Objective C/C/C++-apps opgeheven — je kunt gewoon geen code laden die niet in de app-bundel zit.

Met MonoTouch kun je .NET-talen gebruiken — C# wordt direct ondersteund, maar als je Windows hebt, kun je assemblies maken in elke .NET-taal en deze gebruiken.

Er gaan geruchten dat Apple andere talen rechtstreeks gaat ondersteunen — ik hoor steeds ruby, maar het zijn slechts geruchten.

Ik denk dat Lua in veel apps wordt gebruikt voor gamelogica.

BEWERKEN (in 2018): Over het algemeen kun je elke taal gebruiken die je kunt krijgen om te compileren voor iOS of zelfs taaltolken te installeren. Het belangrijkste dat u niet kunt doen, is code van internet laden die niet in de app-bundel zat.

Mensen doen dit sowieso altijd (zie React Native-apps die JavaScript laden van servers), maar technisch gezien is het niet toegestaan. Het belangrijkste dat je aandacht van Apple trekt als je een soort App Store maakt die hele app-achtige dingen laadt.

EDIT (in 2020): van @Pylot in opmerkingen: ik weet dat dit lang geleden is, maar nu kun je technisch gezien code laden die niet in de app is ingesloten, omdat je met JavaScript kunt schrijven met de webweergave. Niet blijven, je antwoord is verkeerd of zo, ik ben het zeker met je eens. maar ik was op zoek naar iets en vond dit bericht onderweg. Ik dacht dat als iemand dit ziet, het hen zou kunnen helpen.


Antwoord 2, autoriteit 37%

De SDK-overeenkomst en App Store-richtlijnen zijn gewijzigd (circa september 2010).

Je kunt nu waarschijnlijk elke gecompileerde taal gebruiken die zal compileren naar hetzelfde statische ARM-objectbestandsformaat als Xcode produceert en die zal linken naar (alleen) de openbare API’s binnen Apple’s frameworks en bibliotheken. U kunt echter geen door JIT gecompileerde taal gebruiken, tenzij u alle objectcode vooraf compileert voordat u deze ter beoordeling naar Apple verzendt.

U kunt elke geïnterpreteerde taal gebruiken, zolang u de tolk maar insluit, en de tolk of de app geen andere interpreteerbare code dan code die in de app-bundel is ingebouwd, mag downloaden en uitvoeren voordat deze ter beoordeling naar Apple wordt verzonden, of broncode ingetypt door de gebruiker.

Doelstelling C en C zullen waarschijnlijk nog steeds de meest optimale programmeertaal zijn voor alles dat hoge prestaties en de nieuwste API-ondersteuning vereist (* zie update hieronder), aangezien dit de talen zijn waarop Apple zijn iOS-frameworks richt en zijn ARM-processor afstemt chipsets. Apple ondersteunt ook het gebruik van Javascript/HTML5 binnen een UIWebView. Dat zijn de enige talen waarvoor Apple ondersteuning heeft aangekondigd. Voor al het andere zul je ergens anders ondersteuning moeten vinden.

Maar als je echt wilt, er zijn nu minstens een half dozijn BASIC-interpreters beschikbaar in de iOS App Store, dus zelfs de programmeermethode ‘Stone Age’ is nu toegestaan.

Toegevoegd: (*) Vanaf eind 2014 kan men ook apps ontwikkelen met de nieuwe programmeertaal Swift van Apple. Vanaf begin 2015 moeten ingediende binaire bestanden 64-bit (arm64) ondersteuning bevatten.


Antwoord 3, autoriteit 24%

Met plannen om de lang gebruikte Objective-C langzaam uit gebruik te nemen, heeft Apple een nieuwe programmeertaal geïntroduceerd, Swift genaamd, voor het ontwerpen van apps en applicaties die kunnen worden uitgevoerd op Apple iOS-apparaten en Apple Macintosh-computers.

Apple zegt:
Swift is een nieuwe programmeertaal voor iOS- en OS X-apps die voortbouwt op het beste van C en Objective-C, zonder de beperkingen van C-compatibiliteit. Swift past veilige programmeerpatronen toe en voegt moderne functies toe om programmeren gemakkelijker en beter te maken flexibel en leuker. Swift’s schone lei, ondersteund door de volwassen en geliefde Cocoa- en Cocoa Touch-frameworks, is een kans om opnieuw te bedenken hoe softwareontwikkeling werkt.

Introductie van swift

voer hier de afbeeldingsbeschrijving in


Antwoord 4, autoriteit 13%

Welke programmeertalen kun je gebruiken om iPhone-, iPod Touch- en iPad (iOs)-applicaties te ontwikkelen?

Ruby, Python, Lua, Scheme, Lisp, Smalltalk, C#, Haskell, ActionScript, JavaScript, Objective-C, C++, C. Dat zijn precies degene die nu in me opkomen. Ik weet zeker dat er honderden, zo niet duizenden anderen zijn. (Er is bijvoorbeeld geen reden waarom u geen elke.NET-taal zou kunnen gebruiken met MonoTouch, d.w.z. VB.NET, F#, Nemerle, Boo, Cobra, …)

Zijn er ook plannen om in de toekomst het aantal programmeertalen dat iOS ondersteunt uit te breiden?

Natuurlijk. Vrijwel elkeprogrammeertaalgemeenschap op deze planeet werkt er momenteel aan om hun taal op iOS te laten draaien.

Ook werken veel mensen aan programmeertalen die speciaal zijn ontworpen voor aanraakapparaten zoals iPod touch, iPhone en iPad, b.v. Phil Mercurio’s Thyrd-taal.


Antwoord 5, autoriteit 11%

De programmeertaal van iOS (en Mac OS) is Objective-C en C. Je moet het Xcode-platform gebruiken om iOS-apps te ontwikkelen. In de volgende versie die nu beschikbaar is als bètaversie, ondersteunt Xcode 4 ook C++.


Antwoord 6, autoriteit 9%

Het is nu ook mogelijk om OCaml te gebruiken voor het ontwikkelen van iOS-applicaties. Het maakt geen deel uit van de standaarddistributie en vereist wijzigingen die door het bedrijf Psellos worden geleverd. Zie hier voor meer informatie: http://psellos.com/ocaml/.


Antwoord 7, autoriteit 4%

Dit is misschien een oude thread, maar ik zou graag Appcelerator Titaniumwillen noemen, waarmee iedereen die vertrouwd is met HTML5/JavaScript/CSS om iOS-applicaties te ontwikkelen.


Antwoord 8, autoriteit 4%

Alleen Objective-C is nu toegestaan… maar sinds een paar maanden mag je scripts schrijven die in je applicatie worden geïnterpreteerd.

Dus misschien kun je een LUA-interpreter of een Python-interpreter schrijven en vervolgens een deel van je applicatie in deze scripttaal schrijven. Als u wilt dat uw applicatie wordt geaccepteerd in de App Store, moeten deze scripts worden gebundeld met de applicatie (uw applicatie kan deze bijvoorbeeld niet downloaden van internet)

zie nieuwe app winkelregels


Antwoord 9, autoriteit 2%

objective-c is de primaire taal die wordt gebruikt.

ik geloof dat er een mono touch frameworkis dat kan worden gebruikt met c#

Adobe werkt ook in sommige tools, een daarvan is deze iPhone Packagerdie actionscript kan gebruiken code


Antwoord 10, autoriteit 2%

U kunt de programmeertaal “smart BASIC” gebruiken. Het is een echte maar zeer geavanceerde BASIC-taal met al zijn kracht en eenvoud. Met behulp van de gratis SDK kan BASIC-code eenvoudig worden gepubliceerd als een zelfstandige App Store-applicatie. Er zijn veel apps in de App Store, geschreven in de programmeertaal “smart BASIC”.

Other episodes