Heeft JavaFX een “native look and feel” optie zoals Swing?

Het is een paar jaar geleden dat ik Java-werk heb gedaan, mijn laatste pogingen waren het gebruik van Swing. Ik ben aan het rondneuzen met een platformonafhankelijke client-app die zal communiceren met een Rails-webservice. JavaFX is een van de opties die ik overweeg, maar ik maak me zorgen over de kant-en-klare esthetiek. Heeft JavaFX een native look-and-feel-optie voor de JavaFX-besturingselementen (niet Swing)?

Ik krijg de indruk dat als ik een bedrijfsapplicatie in Java wil bouwen, ik waarschijnlijk bij Swing moet blijven, wat jammer is omdat ik sommige functies van JavaFX leuk vind, zoals binding, een beknopte syntaxis en gemakkelijke ondersteuning voor REST-clientprogrammering.


Antwoord 1, autoriteit 100%

Ik heb dat niet gezien. In het beste geval kun je de uitgebreide ondersteuning van CSS-styling gebruiken die we hebben gekregen met 1.3 om de native look en feel na te bootsen, maar dat is een grote klus! Ik weet niet eens zeker hoe we moeten omgaan met verschillende thema’s die we op moderne systemen hebben gekregen…
Ik veronderstel dat het doel van RIA’s is om hun eigen look te geven of om flexibel genoeg te zijn om je eigen glanzende look te creëren, niet om eruit te zien als een willekeurige saaie applicatie op je platform… 🙂

(Als ik nu van skinnable-applicaties houd, waardeer ik GUI-frameworks die native controls gebruiken of er als zodanig uitzien, zoals Qt (vs. GTK+ bijvoorbeeld), juist om goede oude “flauwe” applicaties te bieden die de gebruikerservaring niet verbreken.)


Antwoord 2, autoriteit 77%

  • JavaFX 2.0 heeft standaard maar één Look die “Caspian” wordt genoemd.
  • Met Java 8 werd een tweede geïntroduceerd, genaamd “Modena“.

Beide zijn platformonafhankelijke Look&Feels.

Zie aankondiging van Modena, met schermafbeeldingen.

Op dit moment maken sommige ontwikkelaars native stijlen voor JavaFX als OpenSource-projecten. Een overzicht vind je hier:

Als je geïnteresseerd bent in Mac OS L&F (AquaFX) voor JavaFX, volgen hier enkele berichten met previews:


Antwoord 3, autoriteit 41%

Native look en feel wordt niet ondersteund door Oracle in de standaard JavaFX 2.x-distributie.

Een proof of concept op knopstijlendoor een van de JavaFX-ontwikkelaars demonstreert dat JavaFX flexibel genoeg is om widgets te genereren die eruitzien als native widgets.

Voor OS X kun je de AquaFX-stijl van derden voor JavaFX proberen, waardoor JavaFX-applicaties eruitzien als native OS X-toepassingen. AquaFX lijkt mij vrij compleet en uitgebreid.

Er zijn andere projecten van derden geweest die gedeeltelijk een native look-and-feel voor andere platforms hebben gecreëerd, maar hun dekking is momenteel lang niet volledig.

Sommige projecten van derden (die momenteel allemaal experimenteel en onvolledig lijken) zijn:


Antwoord 4, autoriteit 5%

je zou zeker wat css in je applicatie kunnen insluiten om de javafx-componenten meer op de standaard swing-look te laten lijken. Met scene builder is het eigenlijk heel eenvoudig om al je tags correct in te stellen.

Bekijk dit eens
http://docs.oracle.com/javafx/2/css_tutorial/jfxpub -css_tutorial.htm


Antwoord 5

Interessant is dat in javaFx je de rijke look en feel ook aan de native applicatie kunt geven. Je kunt css toepassen op de javaFx-componenten. Niet alleen dat je de HTML Css en pagina’s in de JAVAFX-applicatie kunt insluiten. Wat ik een grote revolutie kan voelen op het gebied van UI-bouw voor Standalone-applicaties.

Other episodes